bureau

methodiek

Het architectenbureau Bellemans architecten beschikt over ruim dertig jaar ervaring op vlak van zeer kwalitatieve eigentijdse architectuur tot zorgvuldige restauratieprojecten van historische gebouwen en sites.

De nieuwbouwprojecten worden uitgevoerd volgens vernieuwende concepten en gespecialiseerde technieken. Cruciale parameters van elk ontwerp zijn o.m. de context, de duurzaamheid van het gebouw op zich, het concept, de bouwwijze, de flexibiliteit, het gebruik, het onderhoud, de technieken, de materialen, de economie en de organisatie van het gebouw.

De gebouwde omgeving en het programma worden geanalyseerd en elk project wordt aldus gefundeerd met een passend krachtig concept welk architecturaal vertaald wordt door een heldere, sobere, hedendaagse vormentaal volgens een duidelijke typologie en/of metafoor. De reeks van nieuwbouw serrewoningen (bv. project Wechelderzande, Leopoldsburg, Kasterlee) zijn voorbeelden van optimaal gebruik van zonne-energie en duurzaam bouwen. De algemene erkenning van de ontwerpen en realisaties wordt aangetoond door het behalen van diverse prijzen en door de diverse publicaties.

Architectuur is bouwen aan de toekomst met oog op het verleden...

Naast deze bloeiende architectuurpraktijk beoefent docent-architect Paul Bellemans tevens de gespecialiseerde onderwijsopdracht aan de Postgraduaat Opleiding Monumenten- en Landschapszorg.

De reeks inventarissen "Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen", die algemeen aanvaard wordt als referentie voor kwaliteitsvolle architectuur, bevat talrijke nieuwe gebouwen die door architect Bellemans werden ontworpen of monumenten waarbij zijn team de restauratiewerken leidde.